• headergrafik
    Aiming high for efficient
    and reliable quality
    Civil engineering construction

Darmstadt, Klinikum Darmstadt (clinic), new construction of parts of the building BT 1+2

Customer: Klinikum Darmstadt GmbH, Darmstadt
Year of construction: 2017–2019
Consolidation of different parts of the clinic into one central new building. Massive construction method as reinforced concrete skeleton with 2 basement floors and up to 5 upper floors. The scope of work contained earthworks, installation works and the construction of the building shell of the construction parts 1.1., 1.2 and 2 in two construction phases including reinforced concrete, brickwork and steel construction works. In addition to that, reconstruction and demolition works were carried out simultaneously with the construction of the building shell.

27,000 m³ concrete
4,580 t steel
7,200 m² brickwork
51,000 m² excavation (earthworks)

New construction Städtisches Klinikum Braunschweig

2nd phase of realisation 2A

Customer: Städtisches Klinikum Braunschweig gGmbH
Year of construction: 2014–2016 Construction time: December 2014–July 2016
The main structure measures approx. 105 m x 60 m in rectangular form with inner courtyards. The structure is divided into 2 buildings in frame construction. Construction part A with 5 and construction part B with 7 storeys. On the second floor underground the base plate and exterior walls were realised as waterproof concrete construction. Works on sewers and pipes, relocation of sewers and water supply pipes as well as high pressure injection method were carried out.

PARTICULARITIES

Pipe driving under the existing buildings. Steel underpinning of the existing building. Heliport (emergency patients) must be accessible during the entire construction period (communication primary control unit).

QUANTITIES

Steel approx. 3,200 t, concrete approx. 22,000 m3, surface (2nd storey underground – 5th floor) approx. 33,000 m2, excavation work approx. 70,000 m3

Eltern-Kind-Zentrum (Parent Child Center) TEN Clinic Bremen-Mitte

Customer: Bremer Klinikverbund Gesundheit Nord gGmbH
Year of construction: 2013–2015 (1st phase of construction: June 2013–June 2014, 2nd phase of construction: March 2015–September 2015)
The "Eltern-Kind-Zentrum" (Parent-Child Centre) building project (also called ELKI) is a component of the partial replacement of new construction for the Bremen-Mitte clinic. It is connected to the main complex of the new construction, but it is still a separate establishment and is also known as "Building 4." The contract award procedures for the shell were separate from the partial replacement of the new construction. ELKI is an approximately 100 m long and 45 m wide three-story building with a basement under a third of it. It has 4 atria and has a flat roof. Another section of the building, the "clasp," belongs to ELKI. The "clasp" is the connecting building between ELKI and the partial replacement construction.

The establishment of level 01 (the ground floor) uses full displacement piles that were created on site. The basement area was designed as a "white tank " (in waterproof concrete). The white tank also received fresh concrete composite waterproofing. The ground pipes and supply lines were laid on the bottom plate of the white tank. Then the area around the installation zone was filled with sand and a steel fiber concrete slab was built. The facade of the "clasp" building section was made of 2,000 square meters of circular kiln clinker bricks. This was carried out in 2 construction phases.

HELIOS Klinik Schleswig

Customer: HELIOS Klinik Schleswig GmbH
Construction time: 17 months Year of construction: 2013–2014
New construction of a three-part monolithic reinforced steel structure. The building's bodies, which each comprise a basement floor and three above-ground floors, are linked on the ground floor by transparent joining elements in the steel-glass structure. Subsequent re-design of a building body with helicopter landing pad.

Reinforced concrete construction on floating foundation with 1.1 m thick concrete slab, accompanying structural work and development services (painting, surface-finishing, steel doors) until December 2015.

QUANTITIES

22,000 m3 concrete
3,000 t steel
5 floors divided into 3 parts

University of Tübingen Eye Clinic and Research Institute

Customer: Vermögen und Bau Baden Württemberg, Tübingen office
Construction time: 17 months Year of construction: 2012–2014
The new construction of the eye clinic and research center for ophthalmology in Tübingen arose on the Scharrenberg directly next to the existing HNO clinic. The 6-story building covers about 5,700 square meters floor area and has a maximum height of about 26.50 m. In addition to 6 operating rooms, outpatient clinic, Maintenance and management, the new construction includes a sterile services area and research laboratories with keeping of animals. By the completion of the structural work, approximately 12,500 m3 of concrete and 2,600 t of steel had been installed.

Excavation material: about 65,000 m3 (partly in soil class 7, rock). Waterproof execution of the basement level up to level E1 as "white tank". High demands on visible concrete up to class 4. Pre-tensioned concrete ceilings and free-spanning support-free overhangs of up to 8 m produce a "floating" structure, which placed high demands on the support and form-work construction. Demolition and renovation work in existing HNO clinic with continued clinic operation.

Partial replacement construction, Bremen-Mitte Clinic

Customer: Bremer Klinikverbund Gesundheit Nord gGmbH
Construction time: 9 months Year of construction: 2012–2013
The partial replacement construction, called "Building 3", is the main activity of the Bremen-Mitte Clinic project. The new building was created from a classic reinforced concrete skeleton construction, with shear walls and elevator shafts. There is a basement under most of "Building 3" and it has 5 floors. The floor area is approximately 140 x 150 m; approximately 40,000 m3 of concrete and 7,000 t of reinforcing steel were installed.
 

There was a landing pad for helicopters in the adjacent building, "Building 1." Therefore, when raising and positioning cranes, the helicopter approach path had to be taken into consideration. After the foundation was completed using full displacement piles that were produced on site, the raft foundation was created as a "white tank" with additional concrete composite waterproofing. Spaces for subsequent radiation treatments were created in the basement. Barite concrete was installed here, which is a concrete with a high level of radiation protection. Lead plates were embedded into the concrete of the walls and ceilings as additional radiation protection. The facade was made of 12,000 square meters of circular kiln clinker bricks. The adjacent Building 1 and Building 2 were remodeled during ongoing operation.
 

University of Giessen Small Animal and Bird Clinic

Customer: Hessisches Baumanagement, Gießen
Construction time: 13 months Year of construction: 2011–2012

High-bay warehouse and distribution

The footprint of the new clinic is rectangular. The dimensions are approximately 85 x 60 m in length and width. The building consists of two full floors and a basement level. A two-story basement is located area by area in the southern technical tract. The height between floors in the entrance area is 4.55 m and 4.20m in the subsequent Institute areas. The basement level has a height of 3.85 m. Total GFA in height of 19,477 m2. Of this area, approximately 17 245 m2 is for the clinic and approximately 2,232 m2 is for parking. The gross volume is 82,319 m3 for the entire project, of which 74 177 m3 is for the Institute areas and 8,142 m3 is for the parking area.

The appearance of the new construction is designed using exterior aviaries in architectural concrete and the featured dog run as an ellipse, which is connected to the main building by a bridge on each floor. The surface is architectural concrete as board form work on the side to the main building and pre-cast concrete facade to the exterior. The planning for the architectural concrete and pre-cast facade was carried out by LEONHARD WEISS.

QUANTITIES

Concrete: 14,000 m3
Structural steel: 1,900 t
Composite beams: 20 t
Smooth architectural concrete: 500 m2
Board form-work exposed concrete: 450 m2
Pre-cast facade: 450 m2
Kleintier- und Vogelklinik Gießen

NCT, Heidelberg

Customer: Dr. Mildred Scheel Stiftung, Bonn
Construction time: 12 months Year of construction: 2008–2009

Building use

Users are the German Cancer Research Institute, Heidelberg University Clinic and the Heidelberg Thorax Clinic. The goal is to improve the clinical standard of care with a strict interdisciplinary diagnosis and treatment offering. There is also a research facility in the attached laboratory area. This should serve to bring about more rapid use and application of research results in treatment.

Basic information about the building

Floor plan dimensions of 90 x 50 m with jumps in the individual stories. There are 6 levels from E98 (-10.50 m) up to E03 (+13.50 m), 2 basements, ground floor and 3 upper floors (with the exception of the laboratory only 2). Level 98 is a section with a basement and is used to connect to the central power supply, which completely automatically supplies the individual buildings of the University Hospital. Reinforced concrete shear walls, supports and ceilings with increased requirements as SB 4. In the wall area with board form work and in the ceiling area as smooth form work, as well as for supports.

An atrium was built in the midsection of the building on all floors, which allows the floor plan of the airspace to move from level to level and terminate in a folded structure on the roof level with a three-part sloping roof (similar to the Sydney Opera House).

QUANTITIES

6-story hospital and university building
Floor area 10.535 m2
14,000 m3 concrete
900 t round steel
550 t LIMA
2,410 m2 office space
1,750 m2 clinical and laboratory space