• headergrafik
    Aiming high for efficient
    and reliable quality
    Civil engineering construction

New construction of zoo entrance and bear enclosure, Frankfurt am Main

Renovation at the second oldest zoo in Germany

Customer: Construction Authority for the city of Frankfurt am Main
Construction time: 25 months Year of construction: 2011–2013
The total construction project consisted of 5 components:

- New construction of the zoo entrance
- New construction of the bear enclosure
- Partial modification and extension of the historically listed, four-story Zoo Community Hall
- Outdoor complex for spectacled bears and howler monkeys
- Zoo Community Hall courtyard

All work was performed parallel to regular zoo operations, which necessitated extensive safety measures and precautions. The existing population of mature trees is an important part of the new concept and it had to be maintained and protected accordingly and in all circumstances.

 

QUANTITIES

Concrete: 3,750 m3
Structural steel: 550 t
Excavation: 8,000 m3
Backfill: 3,000 m3
Support work: 375 m2

Historical Museum, Frankfurt am Main

Historically listed building shines in new brilliance

Customer: Construction Authority for the city of Frankfurt, Frankfurt am Main
Construction time: 16 months Year of construction: 2009–2010
Complete steel supporting and gutting of the historically listed building. Installation of new intermediate floors and stairwells / elevator shafts in the existing building. Lowering of the vaulted cellar and completion of the vaulted ceilings in reinforced concrete.

Hohenstaufenhalle, Göppingen

More spectator room for the 1st handball league

Customer: City of Göppingen
Year of construction: 2008
Renovation and reconstruction of the Hohenstaufenhalle, built in 1965. Grandstand expansion to the east and west. This resulted in an increase of the spectator capacity to 5,500. Installation of new VIP boxes in the northern section. New main entrance to the east as a foyer as well as city stage situated in front. In addition, a second sports hall was built as an extension for club and school sports in the western section. Altogether 60,000 m3 of converted space with 10,000 square meters of gross floor area.

Tight deadlines, construction in existing buildings, architectural concrete requirements, exterior foundation with driven piles, interior with micro piles, extensive demolition work.

Courtyard outbound goods station, Stuttgart-Bad Cannstatt

Bad Cannstatt gets a modern train station

Customer: DB Station & Service AG, southwest region, Stuttgart
Construction time: 11 months Year of construction: 2005–2006
Modernization. New construction of four elevator installations, elevators have a through-loading design with compartments measuring 2.10 x 1.10 m. Existing staircases rebuilt, but left in existing width. Redesign of the surfaces (floor / wall / ceiling) and replacement of lighting.

Particular logistical challenges because of the ongoing train operations and passenger services as well as restrictions and security measures for numerous large events (folk festival football games, etc.) The unknown building structure and numerous resulting changes that needed to be made at short notice posed an additional challenge to the already tight schedule.